1. meer boeken lezen [ 5 / 26 ]

Al sinds ik jong was ben ik gek op lezen en dan vooral boeken kopen, maar dankzij de depressie waar ik jarenlang in zat kwam er maar weinig van. Sinds ik in Limburg woon is de depressie zo goed als verdwenen en vind ik mijn liefde voor heel veel dingen weer terug. Zo ook het lezen van boeken. In de afgelopen twee weken heb ik 11 (!!) nieuwe boeken gekocht die nu op mijn TBR-bankje staan (TBR = To Be Read). Ik was helemaal vergeten hoe het voelde om urenlang in een boekwinkel tussen alle boeken in te lopen, op zoek naar de nieuwste aanwinsten voor mijn collectie. Wat ook heerlijk is om weer te doen: in mijn comfortabele fauteuil zitten met een boek in mijn handen en mezelf helemaal verliezen in een andere wereld.

1. K. Kerr – Daggerspell [ 02/03/2020 ]
2. S.J. Maas – House of Earth and Blood [ 05/08/2020 ]
3. G. Rubin – The Happiness Project [ 06/08/2020 ]
4. B. Tiggelaar – Dit wordt jouw jaar! [ 11/08/2020 ]
5. S.J. Maas – A Court of Thorns and Roses [ 18/08/2020 ]

2. inschrijven bij een handboogschieten vereniging

Het is alweer zo’n 5 jaar geleden dat ik een paar proeflessen handboogschieten had genomen in Amsterdam. Helaas ben ik destijds geen lid geworden van de vereniging omdat de mensen die er al lid van waren niet echt overkwamen alsof nieuwe leden welkom waren. Raar natuurlijk, want waarom zou je anders open dagen hebben en openingen voor nieuwe mensen? De sport vond ik hartstikke leuk, het vergde een heel ander soort concentratie dan ik gewend was, maar ik voelde me niet op mijn gemak bij de mensen van wie ik het moest leren. Zo kwamen ze bijvoorbeeld nooit naar me toe om me aanwijzingen te geven en moest ik er altijd om vragen terwijl zij aan de andere kant van de ruimte stonden te praten.

Hopelijk is dat hier in Limburg anders. Er is een vereniging op 10 minuten loopafstand van mijn huis, maar dankzij Corona kon ik begin dit jaar niet naar een open dag gaan. Ik hoop dat er voor het eind van het jaar nog een open dag komt, zodat ik kan kijken of deze vereniging iets voor mij is.

3. meer creatief schrijven

Net zoals ik mijn liefde voor het lezen van boeken ben kwijtgeraakt tijdens mijn depressie, zo ben ik ook de liefde voor schrijven verloren. Dat moet ik echt terug zien te vinden want zoveel heb ik nog niet geschreven dit jaar. Ik heb het wel een klein beetje opgepakt, maar tot op heden (29 augustus 2020) is er nog niet veel uit m’n pen gekomen. Ik kan niet wachten tot het moment dat ik aan het schrijven ben en net zoals vroeger me er helemaal in op laat gaan.

28/02/2020 | 03/04/2020 | 24/04/2020 | 01/05/2020

4. meer foto’s maken

Het originele plan was om elke keer wanneer ik de deur uit ging mijn camera mee te nemen, maar helaas – Corona stak ook daar een stokje voor. In plaats van Limburg te verkennen met familie en buren moesten we thuisblijven. Ik had natuurlijk foto’s in huis en in de buurt kunnen nemen, maar als ik eenmaal een idee in mijn hoofd heb moet het precies zo gaan zoals ik in gedachten had, anders deed ik het liever niet. Daar kwam ook bij dat de spullen die ik nodig had allemaal in de opslag stonden vanwege de verbouwing en verhuizing. Tot op de dag van vandaag (29 augustus 2020) staan al die spullen nog steeds in de schuur, te wachten tot ik mijn huis in kan richten, maar ik hoop dat daar de aankomende maand eindelijk wat aan gedaan kan worden.

5. een fotografie groep in de buurt vinden

Deze werkt nauw samen met bovenstaande om meer foto’s te maken. Het leek me aan het begin van het jaar een geweldig idee om een fotografie groep ergens in de buurt te vinden, met wie ik mee kon lopen en samen foto’s kon maken. Maar ja – we weten allemaal wel waarom ook dat is uitgesteld. Hopelijk kan ik nog voor het eind van het jaar een groep vinden om mee te lopen, de omgeving verkennen en foto’s te maken.

6. 30 dagen/4 weken dagelijks bloggen | voltooid 03/05/2020

Iets dat ik al jaren wilde doen was een maand lang elke dag een artikel op mijn blog zetten. De definitie van een maand is 4 weken (28 dagen) of de hele kalender-maand; het maakte mij niet zoveel uit welke variant ik deed, als ik het maar eens een keer afmaakte. In het verleden begon ik altijd heel enthousiast, maar zakte die enthousiasme na een week alweer weg.

Dit jaar is het me dan eindelijk gelukt om 4 weken lang elke dag een artikel online te zetten! True, ik was niet over alle artikelen even blij en heb ook wat posts van oude blogs erbij moeten pakken om een paar inspiratie-loze dagen te vullen, maar het is me wel gelukt! Eindelijk kan ik dit doel van mijn to-do lijst afvinken en me ergens anders op focussen. 

7. ABC Objects project afmaken

Al jaren loop ik met dit idee in mijn hoofd en heb ik ook meerdere keren een lijst opgesteld, maar het is er nooit van gekomen. Het is een fotografie project waarmee ik nu hoop mijn block te verwijderen zodat ik weer met andere ogen naar mijn foto’s kan kijken en zeggen, “Yep, ik maak mooie foto’s!” Het allermooiste zou zijn dat ik dit project eindelijk eens begin en ook daadwerkelijk af maak en me niet meer laat leiden door die negatieve stem in mijn hoofd dat zegt, “You suck!”

Meer informatie en de lijst van A tot Z kan je vinden op de pagina die ik hieraan heb gewijd: ABC Objects.

8. ABC Portraits project afmaken

Copy/Paste bovenstaande tekst en verander Objects naar Portraits. Dit is ook weer zo’n project dat ik al jaren aan het uitstellen ben omdat ik mijn eigen foto’s helemaal niet mooi vond. Daar kwam ook nog eens bij dat ik helemaal niet blij was met mezelf en mijn uiterlijk en zodoende geen zin had om voor de camera te poseren. Maar, net zoals in de bovenstaande tekst voor ABC Objects geldt helemaal voor dit project ook dat ik niet meer naar mijn innerlijke negatieve stem moet luisteren.

Ook voor dit project heb ik een aparte pagina aangemaakt: ABC Portraits.

9. betere conditie door dagelijkse wandelingen

Met andere woorden: mijn conditie is op dit moment 0,0% en daar wil ik verandering in aanbrengen. Ik kon ook meteen gaan hardlopen, maar ik ben bang dat ik dan heel snel daar weer mee stop omdat ik het allemaal niet aan kan. Zodoende ga ik rustig beginnen met wandelen: dat is niet alleen voor mezelf goed, maar ook voor Sunny. En nu ik in Limburg woon heb ik heel veel mooie natuur om me heen waar ik graag naar toe ga. Plaatsen en tijd genoeg, nu nog stoppen met excuusjes verzinnen om niet te hoeven gaan.

10. spieren ontwikkelen door dagelijkse oefeningen

Dit hoort bij bovenstaande. De low intensity wandelingen die ik van plan ben om te maken zullen waarschijnlijk wel iets veranderen aan mijn spieren, maar voor mijn doen toch niet genoeg. Volgend jaar word ik 40 en ik zou graag voor die tijd een betere conditie willen hebben zodat ik niet meer zo traag en lui overkom als ik iets lichamelijks moet doen. Ik heb straks een groot huis voor mezelf alleen en dat zal ik helemaal zelf moeten onderhouden; reden genoeg om fitter te worden zodat ik niet na 10 minuten stofzuigen een pauze hoef te nemen.

11. leniger worden door dagelijkse yoga oefeningen

Mijn fysiotherapeut in Amsterdam zou niet trots op me zijn als hij me nu zou kunnen zien. De dagelijkse strekoefeningen voor mijn rug heb ik al in geen tijden gedaan en ik ben bijna zo stijf als een hark geworden. In het verleden kon ik na een paar minuten strekoefeningen mijn tenen aanraken, maar als ik dat nu probeer lukt het niet meer. En nee, het voelt ook zeker niet prettig om steeds vaker een stijve rug of ander lichaamsdeel te hebben. Dus naast de wandelingen en spieroefeningen wil ik ook mijn lenigheid aanpakken voordat ik 40 word.

12. stoppen met roken

Dit hoef ik niet echt uit te leggen, toch? Het is vies en ongezond en toch blijf ik het doen. Natuurlijk is het ook een verslaving, maar ik heb soms uren achter elkaar dat ik ergens anders mee bezig ben en er niet eens aan denk om een sigaret op te steken, dus voor mij is het grootste probleem dat het een gewoonte is geworden. Als ik even niets aan het doen ben met mijn handen grijp ik veel sneller naar een sigaret dan wanneer ik wel bezig ben. En hey, als ik eenmaal ben gestopt en mijn conditie door de wandelingen ook iets beter is geworden, dan zou ik eindelijk kunnen denken aan een hardlooptraining om 5k te rennen.

13. een fotomuur maken in mijn werkkamer

Mijn bibliotheek/kantoor/werkkamer is bijna af; het enige dat ik nog mis zijn foto’s aan de muur. Ik heb genoeg foto’s op meerdere externe harde schijven staan, inclusief op m’n oude Mac. Het wordt dus tijd om alles weer eens door te spitten en een paar van de mooiste uit te kiezen om een plekje te geven aan de muur. En hopelijk kan ik daar binnenkort ook nieuwe foto’s bij hangen die ik meer recentelijk heb gemaakt.

14. hele KFAB.nl website (incl. subs) afmaken

KFAB is sinds 2018 mijn online identiteit geworden en wordt zodoende ook mijn branding. Ik heb deze blog, KFAB Stories, en mijn fotografie website KFAB Foto. Die twee vallen allebei onder KFAB.nl. Op dit moment ben ik nog een beetje zoekende naar hoe ik alles tot één geheel kan maken, maar ik hoop dat des te meer ik bezig ben met content maken voor beide, het hele plaatje duidelijk word.

15. een betere self-care routine creëren

Laat ik het nog maar een keer aanhalen: door de jarenlange depressie waar ik in heb gezeten zijn alle vormen van self-care ontzettend verwaterd. Ik poets nog net mijn tanden, maar meer dan dat kreeg ik niet voor elkaar. En zelfs dat ging niet altijd van een leien dakje. Vroeger had ik een normale huid zonder al te veel problemen, maar tegenwoordig is mijn huid continue droog. Het kan wel wat meer aandacht gebruiken en dus ga ik op zoek naar een routine die ik elke ochtend en avond aan kan houden zodat m’n huid er weer wat beter uit gaat zien.

16. gezonder eten en meer water drinken

Als ik dan toch ga wandelen, m’n spieren ga trainen en leniger wil worden, kan ik ook wel wat gezonder gaan eten en drinken. Niet dat ik nu ontzettend ongezond eet: helemaal niet. Ik eet af en toe wel fast food, frituur echt nog wel eens wat, maar dat smaakt me niet meer zo goed als vroeger. Als ik tegenwoordig iets frituur dan gooi ik het meeste ervan weg omdat het me niet meer smaakt. En dat is een hele grote verandering tegenover een jaar geleden: het enige dat ik toen nog wel een beetje at was fast food. Deze dagen heb ik liever een bord met aardappelen en groente voor m’n neus dan een frikandel en patat. Ik wil mezelf ook niks ontzeggen omdat je daardoor juist in de problemen komt. Als ik mezelf iets ontzeg (bv. chocola) dan kan je er op rekenen dat ik juist dan aan niets anders denk dan chocola en ik in één keer een hele reep Milka opeet.

Ik ga dus niet op dieet, laat ik dat voorop stellen. Zoals ik al zei eet ik niet ongezond, hoewel ik wel wat minder mayonaise en boter zou kunnen gebruiken in de recepten. Ik hou van sauzen, what can I say? Maar mijn grootste ongezonde gewoonte is al het frisdrank dat ik per dag drink. Daar mag ik zeker wat aan veranderen en vandaar dus dat ik meer water wil gaan drinken.

17. Zoom.nl cursussen afmaken en boeken lezen

Begin dit jaar heb ik een drietal boeken gekocht bij Zoom.nl met uitleg over meerdere fotografie onderwerpen. Bij die boeken kwamen ook online cursussen die je bij Zoom Academy kan volgen. Eén daarvan heb ik al voltooid; nu moet ik alleen nog het boek lezen dat erbij hoort. En natuurlijk de twee overgebleven boeken/cursussen die ik nog moet doen. Met een beetje inzet zou ik die allemaal voor het eind van het jaar nog kunnen afronden.

18. een 30 dagen fotografie challenge voltooien

Mijn focus is vooral gericht op mijn fotografie, zoals je waarschijnlijk wel gemerkt hebt. Ik heb 2 persoonlijke projecten die ik dit jaar nog hoop af te maken en daarbij, om me te helpen uit de sleur te komen, wil ik een dagelijkse fotografie uitdaging doen. Via Pinterest heb ik er al 1 kunnen vinden die ik wil doen en waar ik op 1 september mee ga starten.

Een aparte pagina voor deze foto’s kan je hier vinden: 30 Dagen Fotografie Uitdaging.

19. mijn huis helemaal naar eigens wens inrichten

De bovenverdieping is al bijna naar mijn wens aangepast: nu is het nog wachten tot mijn ouders eindelijk over kunnen naar de overkant. Ik hoop dat het nog lukt voor het eind van het jaar zodat ik al mijn meubels en spullen neer kan zetten en het huis eindelijk van mijzelf word.

20. meer volgers krijgen op KFAB Foto en KFAB Stories Instagram pagina’s

Het is geen vereiste, maar het lijkt me wel leuk om meer mensen te kunnen bereiken met mijn creatieve bezigheden. Ik hoop van mijn hobbies mijn werk te kunnen maken, dus een beetje meer bekendheid op bijvoorbeeld Instagram lijkt me een goede manier om die eerste stap te zetten.