Waar gaat deze blog over?

Het klinkt misschien arrogant, maar deze blog gaat over mij. Het leven met een angststoornis, dat is wat ik wil delen. Aangezien ik al redelijk negatief ben wil ik mijn blog zo positief mogelijk proberen te houden, maar ik wil mezelf ook geen blad voor de mond leggen. Dus als ik een slechte dag heb en wil schrijven kan ik dat ook.

Bloggen doe ik al een hele tijd. Niet consequent en zeker niet met resultaat, maar het is wel iets waar ik toch altijd op terug kom. Schrijven is sinds kinds-af-aan al een hobby en tot een aantal jaar geleden een echte uitlaatklep. Ik verzon hele werelden, vulde die met personages en had grote plannen om boeken te schrijven. Totdat mijn angststoornis mijn leven zo ging beheersen dat ik zelfs met schrijven stopte.

Door nu weer te gaan bloggen hoop ik dat ikzelf weer vooruit kom in het leven en hopelijk, terwijl ik dat doe, dat ik mensen laat zien hoe het is om met psychologische problemen rond te lopen. Mensen die er geen last van hebben kunnen zich maar moeilijk in ons verplaatsen, heb ik gemerkt, dus wie weet kan ik een paar ogen openen. En het lijkt me ook niet verkeerd om anderen in soortgelijke situaties te leren kennen. Hi, soortgenoten!

Wie schrijft de artikelen?

Hoi, ik ben Kim; de schrijfster van dit stukje internet. 39-Jarige creatieveling uit Amsterdam, maar (per januari 2020) wonend te Kerkrade, Limburg.

Het is me de afgelopen tijd heel erg duidelijk geworden dat ik mijn leven om moet gooien, mezelf niet meer zo laten leiden door mijn angststoornis en de stappen moet nemen om vooruit te komen. Ik ben nu al te lang bezig geweest met therapie en zelfhulp-boeken en het wordt tijd dat ik alle informatie die ik heb verzameld over de jaren heen ga gebruiken. Lees meer over mij hier.

Je hebt een angststoornis?

Ik was al jarenlang neerslachtig en na verloop van tijd zwaar depressief, maar ik deed er nooit wat mee totdat er een dag kwam dat de bom barstte. Een hevige ruzie zorgde ervoor dat ik helemaal instortte en ik me besefte dat ik hulp nodig had. Het pad naar vernieuwing begon bij de huisarts voor een doorverwijzing en daarna meteen op zoek te gaan naar een plek waar ik terecht kon.

Na een lang traject en mijn intakegesprek met de psycholoog zou ik dan eindelijk te horen krijgen wat er met me aan de hand was. Om het beestje een naam te kunnen geven bleek toch belangrijker te zijn dan ik dacht. Er zal in de jaren sindsdien wel een beetje veranderd zijn, maar over het algemeen voelt het wel allemaal nog juist.

De diagnose die ik kreeg van de psycholoog was een extreme vorm van faalangst, een sociale fobie en een gegeneraliseerde angststoornis. Later, in de tijd dat ik nog in therapie zat, bleek dat er een grotere reden achter die drie diagnoses verborgen zat: de kern van mijn probleem is mijn negatieve zelfbeeld.

Waarom ben je gaan bloggen?

Er bestaat nog steeds een taboe op het praten over je psychische problemen en daar moet een einde aan komen. Op Instagram ben ik heel wat vrouwen tegen gekomen die met dezelfde problemen rondlopen en dankzij dat contact heb ik me weer gerealiseerd dat ik niet alleen ben.

Ik denk dat ik niet de enige ben die laat op de avond met de telefoon in de hand op zoek gaat naar hulp bij hoe je je voelt. Sommige mensen zoeken naar inspirerende quotes, maar voor de mensen die zich afvragen of ze alleen zijn wil ik laten zien dat dat niet zo is. Of je er weinig last van hebt of niet, een leven met een negatief zelfbeeld is niet makkelijk.

Hoe schrijf je je artikelen over psychologie?

Over het algemeen vanuit persoonlijke ervaring. Ik heb absoluut geen opleiding gevolgd om hierover te kunnen praten als een professional, maar ik zit er wel al een tijd aan te denken om ergens een cursus te volgen. Wanneer ik het echt serieus over iets wil hebben pak ik tijdens het schrijven altijd een boek erbij.

In de tijd dat ik nog in therapie zat zijn me meerdere boeken aangeraden die ik nu raadpleeg wanneer ik een artikel ga schrijven. Het doel is om niet alleen vanuit mijn perspectief te bloggen over psychologische problemen, maar ook een beetje vanuit de professionele hoek; vandaar de boeken. Onder elk artikel staat dan ook altijd een link naar het boek dat ik heb gebruikt om het te schrijven.

Ik heb een vraag. Waar kan ik je bereiken?

Voel je vrij om sowieso een reactie achter te laten op een artikel: ik zal nooit zonder jouw toestemming het e-mailadres dat je achterlaat gebruiken. Je kan je naam ook invullen als Anoniem als je dat prettiger vind. Als je toch liever niet een openbare reactie achter wilt laten kan je me altijd een e-mail sturen op info@kfab.nl. Of, de laatste optie, vul onderstaand formulier in.