Op zoek naar de voordelen van dagstructuur

Zoals ik gisteren al aanhaalde heb ik geen structuur in mijn leven. Ik doe dingen wanneer ik ze wil doen en sommige dingen stel ik zo vaak uit dat ik op een gegeven moment nerveus word als ik alleen al aan die taak denk. Die nervositeit verandert dan weer in angst, dat ik het niet goed zal doen of dat ik al te lang gewacht heb… Mijn hoofd op zo’n moment is geen fijne plek en dat straalt dan weer uit naar mijn buik, waar ik een knoop van zenuwen krijg. En mijn angststoornis zegt dan: “Ga maar weer fijn iets compleet anders doen, zoals gamen!”

Dat wil ik vanaf nu dus tegengaan: dat mijn angststoornis zich weer met mijn leven zal bemoeien en me zo angstig maakt dat ik dingen gewoon compleet negeer. Ik weet dat ik met structuur in mijn leven veel beter zal functioneren, maar om dat toe te passen is een hele opgave gebleken. Zo val ik makkelijk terug in oude patronen en geef ik het weer op omdat ik mezelf niet zo ver krijg om van mijn luie kont af te komen.

Het lijkt me dit keer een goed idee om rustig aan te beginnen. In het verleden stelde ik meteen hoge eisen van mezelf, eisen die ik never nooit waar kon maken, dus dit keer pak ik het wat anders aan. We beginnen bij de basis, daar waar de dag begint: mijn ochtendritueel. Ik ben er al een tijdje mee bezig en heb ook al wat vooruitgang geboekt, maar ik ga nog steeds op absurde tijden naar bed en kom er de volgende dag op een net zo’n absurd tijdstip weer uit.

Sowieso ben ik op dit moment The Miracle Morning van Hal Elrod aan het lezen om me te helpen, maar ik ben ook maar even op zoek gegaan naar wat tips van personen die wel ochtendmensen zijn. Met die tips in het gedachten stel ik mijn ochtendritueel zo voor:

6:30 – opstaan, strekoefeningen, bed opmaken, badkamer ritueel, koffie zetten in reisbeker en aankleden
6:45 – met Sunny naar buiten; korte wandeling
7:00 – ontbijten en boek lezen, koffie drinken en de dag plannen
8:00 – begin van de dag?

In het verleden had ik er nog hardlopen aan vast willen plakken en een heel huishouden planning van willen maken, maar dit keer laat ik het voor nu even zoals het is. Ik ga The Miracle Morning uitlezen en kijken of ik daar wat tips uit mee kan nemen. Voor de rest ga ik het deze aankomende week even aankijken met een simpele aanpak. Misschien kom ik er dan vanzelf wel achter wat ik allemaal wil/kan doen wanneer ik net wakker ben. Heb jij een ochtendritueel en misschien wel een ideetje voor me? Laat het me vooral weten in de reacties!

Laat een reactie achter