Mijn coaching traject bij Body Positive Living

Het was Juni 2019; ik was net weggegaan uit een leefsituatie die me een burn-out had bezorgd en zat er helemaal door heen. Gelukkig stond er in die periode al een weekje Frankrijk op de planning, waar mijn ouders een vakantiehuisje hebben, en kon ik daar beginnen met bijkomen van alle stress die ik anderhalf jaar lang heb ervaren. De stress die ik toen voelde is nog een tijd lang bij me gebleven, maar doordat ik uit die situatie weg was kon ik me wel weer op andere dingen richten dan de negatieve emoties die ik tijden lang bij me had gedragen. Dus toen ik in Frankrijk op Instagram een oproep tegen kwam van één van mijn favoriete cosplayers over haar body positivity coaching deed ik iets heel impulsiefs: ik stuurde haar een berichtje.

Lang voordat mijn leefsituatie invloed op me had, had ik al problemen met eten. Het eten van voedsel was iets dat ik dagelijks moest doen, maar waar ik geen vreugde uit haalde. Koken en bakken vond ik hartstikke leuk om te doen, maar hoe lekker ik het ook maakte, ik at er maar weinig van. Eten deed ik meer om te overleven, niet omdat ik het lekker vond of er zin in had. Zo viel ik een hoop af, maar had ik ook weinig energie om dingen te doen en had ik het altijd heel snel koud. Toen ik het berichtje van Inouchka zag dat ze nog plek had voor nieuwe coachees wist ik ineens dat ik hulp nodig had. Hoewel ik na het sturen van het berichtje wel begon te twijfelen want in mijn hoofd hoorde body positivity meer bij de mensen die last hebben van eetaanvallen, mensen die juist te veel eten en dat was ik niet. Maar Inouchka wist me meteen gerust te stellen, dat zij er juist ook voor mensen zoals mij is. Ik zal je eerlijk bekennen dat ik een beetje begon te huilen toen ik haar berichtje las, want zij was de eerste die me liet merken dat mijn gevoelens er ook toe doen.

En zo begon mijn traject met haar. Ons eerste gesprek was een intake, om elkaar te leren kennen en kijken wat zij voor me kon betekenen. Ik “kende” haar al een tijdje van haar cosplays (haar Aloy is geweldig!) en toen ik de eerste keer bij haar in de stoel zat voelde ik me meteen op mijn gemak. Na het intake gesprek was het voor mij meteen duidelijk dat een traject bij Inouchka me heel erg zou kunnen helpen, dus gingen we aan de slag. Zoals je op bovenstaande foto kan zien stuurde ze me niet alleen het materiaal dat ik door moest nemen voor onze eerste, officiële gesprek, maar ook nog eens een mooi notitieboekje als cadeau! Het was een hele verademing om echt als persoon gezien te worden en niet als een of ander project zoals ik me vaak voelde toen ik bij PsyQ in behandeling zat. Ik zat tegenover iemand die ook heeft geworsteld met eten en hoe ze naar haar lichaam keek en nu andere mensen met dezelfde problemen helpt. Na een aantal sessies voelde ik me zo op mijn gemak dat ik het idee had alsof ik bij een vriendin op de koffie ging in plaats van naar een coach. En die vertrouwdheid zorgde er weer voor dat ik me open kon stellen; om te praten over mijn problemen en te luisteren naar wat zij te vertellen had.

Ik ben nu klaar met het traject en ik kan oprecht zeggen dat het me enorm heeft geholpen. Mijn eetproblemen zijn zo goed als verdwenen. Ik eet weer normaal en laatst was ik ontzettend trots op mezelf dat ik mijn bord had leeggegeten. Een salade, 2 stukken kip, aardappels en een lekkere paprika-champignon mix van m’n vader. Vorig jaar en zelfs begin Januari had ik niet verwacht dat ik ooit nog een heel bord leeg zou eten. Ik had geaccepteerd dat dat misschien kon gebeuren, dat ik wellicht nooit meer echt alles op mijn bord zou opeten, maar ik heb mezelf verrast. En ik ben niet helemaal van mijn problemen af natuurlijk, want nu ik weer aan het eten ben begin ik weer aan te komen en dat brengt weer andere dingen met zich mee, maar dankzij Inouchka heb ik nu de tools om daar beter mee om te gaan. De kleine boekwerken die ik elke sessie van haar meekreeg zal ik in de toekomst er nog wel een aantal keren bijpakken om mezelf te herinneren aan wat ik heb geleerd.

Als jij problemen hebt met eten of je lichaamsbeeld dan kan ik je Inouchka van Body Positive Living echt aanraden als coach. Je hoeft niet eens zoals mij bij haar langs te gaan; ze doet de sessies ook via Facetime of Skype of een andere videochat. Zo heb ik mijn laatste sessie met haar ook gedaan omdat ik al was verhuisd naar Limburg. Dus mocht je jezelf in mijn verhaal herkennen of andere problemen hebben met eten; check haar website en kijk of het misschien iets voor jou is en hopelijk helpt ze jou net zoals zij mij heeft geholpen.

Laat een reactie achter