De adviezen die ik op zou moeten volgen

Op Instagram heb ik een kleine community van vrouwen gevonden die ook allemaal kampen met psychische problemen. Ik word er verdrietig van om te beseffen hoeveel mensen last hebben van een depressie, maar aan de andere kant ben ik blij dat ik lotgenoten heb gevonden met wie ik kan praten. Door te praten en te delen leer je namelijk niet alleen over de ander, maar ook over jezelf. Vorige maand heb ik aardig wat berichtjes verstuurd met lotgenoten, als DM of reactie, en heb daardoor meer geleerd over wie zij zijn maar ook wie ik ben. Wat ik over mezelf heb geleerd is dat ik wat vaker mijn eigen adviezen op zou moeten volgen.

Metaforische drempel

Alles dat nieuw is, is eng. Trust me, ik heb ook daar gestaan waar jij nu bent. Die drempel lijkt nu heel hoog te zijn, maar is echt alleen maar een kleine struikeling op je pad. 

Alsof ik het tegen mezelf heb en ik zou er écht naar moeten luisteren. Ik weet dat het mede komt doordat ik ziek ben geweest, maar het feit dat ik zo weinig heb kunnen doen zit me echt dwars. Dat heeft op zijn beurt weer ervoor gezorgd dat ik nu naar de drempel (die vorige maand was gekrompen) kijk en hem voor mijn ogen groter zie groeien. De gedachten die door mijn hoofd spelen zijn van de variant, ‘Ik heb al gefaald omdat ik niet ben begonnen zoals ik had gepland.’ Ik maak die drempel zelf weer hoger door zo te denken, dus probeer die gedachten nu aan de kant te schuiven en me te concentreren op dat wat  ik wel heb gedaan.

Vermijdingsgedrag

Vind je het erg als ik even op m’n ervaringsdeskundige stoel plaats neem? Ik ken dat gevoel namelijk zo goed, het bang zijn voor teveel tegelijk. Wat ik heb geleerd is dat daar naar luisteren niet goed is. Het juiste moment bestaat namelijk niet en als jij ook maar een klein beetje hetzelfde bent als ik, zal je het voor je uit blijven schuiven want: wanneer voel je je beter? Ik dacht altijd, “oh, als ik ben afgevallen ga ik dit en dit en dit doen” maar tot op de dag van vandaag heb ik die dingen nog steeds niet gedaan. Niet omdat ik niet ben afgevallen, maar omdat die angsten nog steeds zorgen voor vermijdingsgedrag.

In mijn hoofd was ik al bezig plannen te maken voor wanneer ik me weer goed genoeg voel om het hele huis schoon te maken, maar eigenlijk moet ik dat niet doen. Er zijn andere dingen die voorrang hebben voordat ik dat kan doen en het is beter als ik dat in gedachten hou. Ik ben namelijk een ster in vermijden en als ik mezelf toe sta om het huishouden te doen, ga ik niet gewoon schoonmaken maar het hele interieur weer omgooien. Not this time, want nu weet ik beter.

Het moeten-gevoel

Ik weet precies hoe je je voelt. Heb ook jaren rondgelopen met het MOETEN gevoel, elke dag weer. Het bezorgt je alleen maar meer stress waardoor je in die vicieuze cirkel blijft hangen. Het is fokking moeilijk om daarmee te stoppen, en het lukt mij zeker ook niet elke dag, maar probeer jezelf gewoon de vrijheid te gunnen om te beslissen wat je op dat moment wil doen. 

Ik moet dit, ik moet dat; ik moet zus, ik moet zo… En alles MOET natuurlijk ook meteen perfect. Ik gaf het ook al aan in het advies – ik weet dat ik dat moeten-gevoel beter los kan laten – maar zoals ik ook al zei, het is fokking moeilijk. En nu, nu het over het algemeen wat minder gaat, is het helemaal niet makkelijk om die omschakeling te maken. Hopelijk zal mijn gemoedstoestand tegelijkertijd met mijn lichamelijke gezondheid beter worden zodat ik me meer kan focussen op wat ik wil doen.

Wat voeg ik toe?

Ja, is onaardig: tegen jezelf. Jij voegt heel wat anders toe dan een ander, namelijk jouw visie, handelwijze, etcetera et al. Jij bent de enige jij en daar is absoluut niks mis mee! 

Dit wil ik nogal vaak vergeten. Als ik denk aan de plannen die ik heb voor mijn website en blog (en in het verlengde daarvan mijn bedrijf), dan wil ik mezelf heel snel vergelijken met anderen. Ik voeg niks nieuws toe, ben niet goed genoeg, weet niet waar ik het over heb… Is dat waar? Als ik mijn toekomstige content erbij haal dan moet ik antwoorden met nee. (In ieder geval niet voor zover ik weet; mijn Google-kunsten hebben niet veel resultaten geleverd.) Er zijn heel veel plannen en als maar 10% van die ideeën uitgewerkt worden is dat heel wat content.

Je gevoelens zijn geldig

Luisteren naar je gut instinct, om het zo maar even te noemen, is wijsheid! Een lesje dat ik ook onlangs pas geleerd heb: als het niet goed voelt, doe het niet! 

Het omgekeerde is ook waar: als het goed voelt, doe het! Er zijn natuurlijk uitzonderingen op de regel, maar op psychologisch gebied klopt dit wel; vooral wanneer je net in het traject zit. Je moet leren luisteren naar je lichaam en hoe het reageert op prikkelende situaties om in de toekomst goede beslissingen te maken. Als je angst zo overheerst dat je lichaam verstijft, dan ben je er gewoon niet klaar voor. Zodoende weet ik dat de plannen die ik heb nu wel mogelijk zijn: de gedachte dat het allemaal gaat lukken bezorgt me angst, maar het krijgt de kans niet om te overheersen want er zit teveel opwinding in de mix!

Dit waren (een paar van) de adviezen die ik via Insta DMs en reacties heb achtergelaten en ik blijf erbij: ik zou ze echt zelf wat vaker op moeten volgen. Welke adviezen geef jij wel eens die je zelf op zou moeten volgen? Of ben je geen advies-gever?

Laat een reactie achter